Systema logo

SYSTEMA IN DEN HAAG

Systema Russian Martial Arts bij SportMindz

Systema MaximSystema is een zelfverdedigingssysteem afkomstig uit Rusland, ontwikkeld om te kunnen overleven in alle omstandigheden. Het kent geen rangen, standen, banden of regels. In plaats van te werken met vaste technieken, is Systema gebaseerd op algemene principes.

De belangrijkste van deze principes zijn ademhaling, beweging, ontspanning, en structuur. Vanuit de overtuiging dat het onmogelijk is om voor elke specifieke situatie te trainen, biedt Systema de mogelijkheid om in elke situatie mogelijkheden te zien en te benutten door te trainen in de principes waarop alle gevechtstechnieken gebaseerd zijn. Om je in elke situatie zo goed mogelijk te kunnen verdedigen is het belangrijk om een gezond lichaam te hebben. Systema besteedt dan ook veel aandacht aan het ontwikkelen van het lichaam om effectief en veelzijdig te kunnen bewegen. Zo past Systema dan ook goed bij alle drie de pijlers van Sportmindz: kracht, balans, en weerbaarheid.

 

 

Systema Russian Martial Arts trainen 

Wekelijks vindt de Systema training bij Sportmindz plaats, en de actuele trainingstijden zijn te vinden op het trainingsrooster. Door de verscheidenheid aan instructeurs met elk hun eigen achtergrond biedt SportMindz een uniek aanbod in deze sport. De focus ligt hierbij op de stijlen Kadochnikov, IZVOR en ROSS.

In 2012 zijn we bij Sportmindz begonnen met Kadochnikov Systema met als hoofdinstructeur Maxim Pipotja. In de loop van de tijd hebben we dit aanbod uitgebreid met trainers die een achtergrond in verschillende stromingen van Systema hebben. Op dit moment bieden we naast de Kadochnikov stijl ook trainingen aan die vooral invloeden kennen van IZVOR en ROSS. Deze stijlen slaan een brug met verschillende Russische traditionele vechtstijlen, en vechtsporten zoals Sambo, worstelen en boksen. Zo combineren we de principes van Systema in een bredere benadering waarbij we ook elementen meenemen uit andere vormen van zelfverdediging.

Naast ons reguliere trainingsaanbod bieden we ook mogelijkheden tot verdere verdieping in Russian Martial Arts. Zo organiseren we seminars met bekende instructeurs uit het buitenland. Zo zijn bijvoorbeeld Paul Genge uit het Verenigd Koninkrijk en Alex Kostic uit Servië meerdere keren naar SportMindz gekomen om een weekend lang training te geven. Daarnaast is er ambitie om met een klein groepje leden naar Servië en/of Rusland te gaan om ter plekke intensieve training te volgen. 

Onze trainingen combineren zelfverdediging met oefeningen om efficiënt te leren bewegen en met fysieke en mentale stress om te kunnen gaan in conflictsituaties, Dit biedt je de kans om je eigen systeem te ontwikkelen om je lichaam gezond te houden en je effectief te kunnen verdedigen, en hiervoor te trainen in een gezellige groep met gekwalificeerde instructeurs. Iedereen is welkom om vrijblijvend een proefles mee te draaien. Wil je Systema Russian Martial Arts eens uitproberen? Stuur een email naar Daan@SportMindz.nl om je aan te melden voor een proefles!

 

Systema

 

De geschiedenis van Systema

Systema is geworteld in de traditionele Russische krijgskunsten, en is eigenlijk een soort paraplu-term waaronder verschillende Russische stijlen in het Westen bekender zijn geworden. Rusland kent een rijke geschiedenis aan vechtstijlen door haar enorme oppervlak en vele verschillende bevolkingsgroepen. Veel van deze stijlen hebben een gemeenschappelijk erfgoed en vergelijkbare bewegingsprincipes. Om de krachten van deze en andere verschillende stijlen te bundelen, stuurde de Sovjetregering in de jaren twintig van de vorige eeuw mensen naar alle uithoeken van Rusland en naar andere landen met een sterke traditie van krijgskunsten. Gebaseerd op deze verzameling van effectieve zelfverdedigingsvormen werden vervolgens twee stijlen ontwikkeld: SAMBO en SAMOZ. Van SAMBO bestonden twee vormen: een variant voor burgers en een militaire variant (Combat SAMBO). SAMOZ was alleen beschikbaar voor commando’s en andere speciale legereenheden. De moderne Russische vechtkunsten bouwen voort op de hierboven beschreven stijlen. Eén van de leerlingen van SAMOZ-instructeur Spirodonov is Aleksey Kadochnikov. Kadochnikov wordt gezien als de geestelijk vader van de moderne Russische vechtkunsten. Hij had niet alleen SAMOZ bestudeerd, maar ook meer traditionele Russische krijgskunsten en andere stijlen, zoals de methode die ontwikkeld was om te vechten in de loopgraven bij Stalingrad.

Kadochnikov ontwikkelde een uitgebreid overlevingssysteem. Het omvat het overleven in vijandige omgevingen, ongewapend vechten, vuurgevechten en vele andere militaire onderwerpen. Binnen Rusland is deze stijl onder sommigen bekend als de ‘KGB Stijl’ omdat hij in opdracht van de geheime dienst van de Sovjetunie werkte. Kadochnikov’s systeem is gebaseerd op een combinatie van de principes van biomechanische en natuurkundige wetten en traditionele Russische vechtkunsten. In plaats van een bekende standaard techniek als antwoord op een aanval of als tegenaanval, leert de beoefenaar deze principes intuïtief toe te passen. Deze stijl werd voor het eerst Systema (Russisch voor ‘Het Systeem’) genoemd. De term Systema wordt tegenwoordig in het Westen in bredere zin gebruikt voor verschillende stijlen afkomstig uit Rusland.

 
 
Verschillende stromingen Russian Martial Arts

Na de val van de Berlijnse muur en het uiteenvallen van de Sovjetunie werden in eerste instantie twee Russische stijlen beschikbaar in het Westen. Eén daarvan was Rossiyiskaya Otechestvennaya Sistema Samozashchity (ROSS), ontwikkeld door Generaal Alexander Retuinskih. Deze stijl was een combinatie van onder andere Judo, SAMBO, bayonet-vechten, boksen en de biomechanische principes van Kadochnikov. De andere stijl die naar het Westen werd verspreid was die van de Russische voormalig militair Vladimir Vasiliev. Gebaseerd op onder andere Kadochnikov en ROSS ontwikkelde Vasiliev zijn eigen systeem, dat nu wereldwijd de meest bekende vorm van Systema is. Naast ROSS en Systema Vasiliev hebben zich in de loop van de tijd andere stijlen ontwikkeld die gebaseerd zijn op de Russische krijgskunsten. Een voorbeeld is de school Homo Ludens (‘Spelende Mens’) van Alexander Kostic. Deze Servische leerling van Vasiliev combineerde de stijl van Vasiliev met invloeden uit het werk van Kadochnikov en andere stijlen als Storm, ROSS, Skobar, Krav Maga en meer. Andere stijlen zijn bijvoorbeeld Siberian Cossack, dat ontwikkeld is door Andrea Kamirov en IZVOR door Michael Grudev. Systema in brede zin is constant in ontwikkeling en dit past goed bij de open houding die beoefenaars van Systema hebben: als het effectief is en in je systeem past, is het altijd goed om te leren van andere stijlen. Zoals hierboven beschreven bieden we bij Sportmindz naast het traditionele Kadochnikov Systema een combinatie van Russische stijlen aan, die op het moment vooral invloeden van IZVOR en ROSS kent.

Bovenstaande video laat de IZVOR stijl van Michael Grudev zien, welke een belangrijke inspiratiebron is bij de trainingen van onze andere instructeurs.

Een andere inspiratiebron is het systeem van Servische instructeur Alexander Kostic. Hij is meermaals bij Sportmindz op bezoek gekomen om seminars te geven, en we gebruiken een deel van zijn didactische benadering om effectief de Russische stijl te trainen.

Een ander voorbeeld van een op tradities gebaseerde Russische stijl met dynamische oefeningen is SKOBAR.

Translate »